سه شنبه, ۲۵ آذر ۱۳۹۹، ۰۹:۲۰ ق.ظ
کتاب نمایشنامه «سفر به جنون»؛ عبدالرضا فریدزاده
کتاب نمایشنامه «سفر به جنون»؛ عبدالرضا فریدزاده
این کتاب مجموعهای از چند نمایشنامه (تئاتر) است:
«سفر به جنون»؛ سفر جمعی از مشرکان مکه برای بازگرداندن مسلمانان از حبشه
«سفر به جنون»؛ سفر جمعی از مشرکان مکه برای بازگرداندن مسلمانان از حبشه
«بعد از شهادت آن مرحوم»؛ مشکلات مادر شهید بعد از شهادت پسرش
«موش و گربه»؛ فساد سیاسی
«ارینب»؛ امام حسین و یزید!
«اهل کوفه»؛ میثم تمار
«چنین نیز هم»؛ پند اخلاقی و اجتماعی: دنیا همیشه چنین نمیماند!
«برار»؛ قاتل فراری قضایای ناموسی
این کتاب از مجموعه متون فاخر انتشارات کتاب نیستان است. چند وقتی است که کتابهای متعددی از این مجموعه را خواندهام و میخوانم. هرچند مضامین دینی و دفاع مقدس در آنها غلبه دارد، اما اجمالاً بسیاری از کارهای آن به شدت متوسط و معمولی هستند.
اما بعد، این نمایشنامه دو یا سه کار خوب محتوایی دارد: «اهل کوفه» و «چنین نیز هم» و تقریباً «موش و گربه».
بقیه کارها متأسفانه خوب در نیامدهاند یا از همان اول راه را کج رفتهاند. مثلاً در نمایشنامه سفر به جنون، ماجرای خیانت زن عمروعاص به او و رابطه پنهانیاش با جوان شاعر خوشروی مشرک، محور قصه است. در نمایشنامه مادر شهید هم خیانت هست و برادر شهید بدون ازدواج بچهدار شده است و کلاً همه افراد خانواده و شخصیتهای اصلی نمایش، آدمهای بدی هستند. موشوگربه از ریا و تناقضهای زندگی فرزند یک حاجیبازاری میگوید که البته او هم به زنش خیانت کرده است. در نمایشنامه ارینب هم متوجه میشویم که علت اصلی مخالفت یزید با امام حسین به خاطر زنی به اسم ارینب بوده که شوهر داشته ولی یزید میخواسته با او ازدواج کند و بعد از طلاق از شوهرش، امام حسین با او ازدواج میکند! در این میان، «برار» هرچند مستقیماً به یک مسئله ناموسی میپردازد، اما پرداخت خوبی دارد و غیرتش هم عقلانی درآمده است. عمده کارها اعصابخردکن هستند ولی برار، حماسه است و غرورآفرین. قرار گرفتنش در پایان کتاب هم موجب شد با رضایت کتاب را تمام کنم.
«اهل کوفه» درباره بخشهایی از زندگی مردم کوفه و ماجراهای پیشگویی امام علی درباره میثم تمار است. اخیراً که رمان «باغ طوطی» را خواندهام، سطح انتظارم بالا رفته است. بنابراین باید بگویم این نمایش هرچند محتوای خوبی دارد، کار متوسطی است و حق مطلب را ادا نکرده است. در هر صورت، از خواندن «اهل کوفه» راضیام.
«چنین نیز هم» قشنگ بود. به ویژه اینکه شخصیت خوب داستان، در هر پرده از نمایشنامه، یک مرتبه بالا میرفت و امیدآفرین بود. برخلاف بسیاری از اثرها که انسانهای خوب تنها هستند و به تنهایی نمیتوانند جامعه را تغییر دهند، این بار شخصیت خوب داستان حتی بعد از مرگش هم ولکن نبود و آثار و برکاتش در جامعه حضور داشت و عمومی شده بود. حیف که پیام نمایش به شدت مستقیم و رو است.
نویسنده
عبدالرضا فریدزاده شاعر، نمایشنامهنویس و کارگردان تئاتر است. سنوسالی از او گذشته است و از پیشکسوتان و استادان است (متولد ۱۳۳۱، بروجرد). در شرححال او آنجایی که در ایام انقلاب به نوشتن و اجرای تئاترهای خیابانی با مضامین اجتماعی در جنوب شهر تهران مشغول بود، خیلی دوست دارم. فریدزاده در راهاندازی حوزه هنری هم نقش داشته است.
اطلاعات کتابشناختی اثر
(هنوز هم این چاپ با این قیمت در بازار و کتابفروشیهای اینترنتی موجود است. مثلا خرید اینترنتی در پاتوق کتاب فردا)
|
به زودی:
کتابهای زیادی خواندهام که تنبلی کردهام در معرفیشان. به بزرگی خودتان ببخشید!
کتابهای زیادی خواندهام که تنبلی کردهام در معرفیشان. به بزرگی خودتان ببخشید!
عنوان کامل کتاب
سفر به جنون
مجموعه متون فاخر- نمایشنامه ۱۹
پدیدآور
عبدالرضا فریدزاده (متولد ۱۳۳۱، بروجرد)
ناشر
تهران، انتشارات کتاب نیستان
سایر توضیحات
چاپ اول، قطع رقعی، ۱۳۸۸- ۳۴۳ صفحه: ۶۰۰۰ تومان.
۹۹/۰۹/۲۵