کتاب امریکاشناسی: فراز و فرود یک امپراتوری | پروفسور سیدحمید مولانا
عنوان کامل کتاب:
امریکاشناسی: فراز و فرود یک امپراتوری
نویسنده:
پروفسور سیدحمید مولانا، متولد 1315
ناشر:
تهران، انتشارات امیرکبیر با همکاری بنیاد فرهنگی مولانا
نسخهای که من خواندم:
چاپ اول، 1390، 292 صفحه، 5000 نسخه، قطع وزیری، 8950 تومان.
سرفصلها:
بخش اول: شناخت جامعه
آمریکاشناسی
جامعه و مردم
تاریخ و تمدن
اقتصاد سرمایهداری
دین و سیاست
بخش دوم: شناخت نظام
دولت و حکومت
احزاب سیاسی
سازمانهای اجتماعی
جامعه مسلمانان در آمریکا
دموکراسی آمریکا
بخش سوم: شناخت فرهنگ
فرهنگ و نخبگان
صنایع فرهنگی رسانهها
آزادی و کنترل بیان
آمریکا به کجا میرود؟
فراز و فرود قدرت
چرا پروفسور؟
پروفسور یا فول پروفسور به کسی میگویند که درجه علمی «استاد تمام»ی را به دست آورده باشد. یعنی کسی که استادیاری و دانشیاری را گذرانده و هماکنون به خاطر کثرت فعالیتهای علمی، استاد شده است! خواندن مقالات یک «استاد»، در موضوع تخصصی مربوطه، لذتبخش است.
سید حمید مولانا،
نیمقرن به زندگی دانشگاهی در آمریکا مشغول بوده است.
متخصص علوم انسانی است.
یک استاد است.
حال، چنین فردی به نگارش کتابی درباره شناخت آمریکا دست زده است.
آمریکاشناسی مولانا و دیگر آمریکاشناسیها
این کتاب از جهت عمق بیشتر در زمینه توجه به زمینه تاریخی و فرهنگی، از نمونههای مشابه سرتر است.
یکی از ضعفهای کتابهای این چنینی، تکیه گریزناپذیر به آمار و ارقام است که آنها را دارای تاریخ مصرف میکند. این کتاب، با توجه بیشتر به زمینه تاریخی و فرهنگی وجوه مختلف جامعه، فرهنگ و سیاست آمریکا سعی کرده خواندنی بماند. کتاب «در بهشت شداد» اثر جلال رفیع (انتشارات اطلاعات) نیز با نثر زیبا و خاطرات سفر تلاش کرده جاودانه بماند. متاسفانه کتابی مثل «هاروارد مک دونالد» اثر سید مجید حسینی (نشر افق) [لینک] چیزی برای خواندنی بودن در 10 سال آینده ندارد. حتی خواندنی بودن امروز آن، به خاطر شهرت و سوابق ایشان در موسسه همشهری است.
پیش از این سه کتاب، کتاب «ظهور و سقوط مدرن» اثر همین پروفسور مولانا (انتشارات کتاب صبح)[لینک] را درباره غرب (با تاکید بر آمریکا) خوانده بودم. این کتاب، بازنشر یادداشتهای هفتگی دهه 70 آقای مولانا در ستون چشمانداز روزنامه کیهان بود که در یک فصل به آمریکاشناسی (و دو فصل به توسعه و رسانهها در غرب) میپرداخت. طبیعی است کتاب «آمریکاشناسی» نسبت به کتاب «ظهور و سقوط مدرن» انسجام بیشتری دارد، اما خواندن کتاب قبلی هم به خاطر وجه «در زمانی» مقالاتش پیشنهاد میگردد. مثلا خواندن یادداشت «آیا برخط هستید؟!» درباره اینترنت در سال 70 و پیشنهادهای استاد برای سیاستگذاران ایرانی جالب است.
شناخت غرب در دو سطح عمده انجام میشود. یکی مبانی فلسفی و تفکری و دیگری غرب فرهنگی و اقتصادی و سیاسی امروز. به نظرم این کتاب، هر دو سطح را در خودش جمع کرده است.
کتابهای مشابه: